TYÖ, JOSTA JÄI P*SKAN MAKU SUUHUN

4326_86565026785_121535_n

Kaivari4

kaivari2

Kaivari8

Kaivari7

Kaivari9

Kuvat: Jussi Alamäki

Mekko: Forever 21

Poolo: Gina Tricot

Latex-Housut: Zara

Apua! Olen niiiiin järkyttävän työllistetty ollut lähiaikoina, etten ole paljoakaan ehtinyt kirjoitella. Sain ylemmän position päivätöissäni, teen vakkarina sivuuduunina sosiaalisen median sisällöntuotannon parissa, kuvailen ja stylaan minkä ehdin ja juoksentelen erinäisissä tapahtumissa verkostoitumassa. Tämä on aivan ihanaa mutta verottaa tietenkin jostain ja se on nyt käynyt tämän blogin kustannuksella.

Työstä puheen ollen: Koska jatkuvasti teen paljon, on minulle kertynyt osaamista monenmoisesta jonkin verran, vaikken täysin ammattimaisesti kaikke tietenkään osaa. Jonkin aikaa sitten eräs ystäväni oli postannut Facebookkiin ilmoituksen, että onko hänen kaveripiirissään jotain markkinointi-alan ihmisiä? Laitoin hänelle viestiä, että mitä tarvitsee, sillä itse teen melko paljon markkinoinnin parissa. Hän soitti minulle mutta en oikein ymmärtänyt hänen tarvettaan, joten hän järkkäsi minulle tapaamisen yhtiönsä muiden henkilöiden kanssa. Tapaamisen jälkeen olin edelleen hieman hämilläni heidän ”tilauksestaan” mutta ymmärsin sen verran, että siihen sisältyy graafista suunnittelua. Kerroin tapaamisella, että olen itse oppinut photoshopin käyttäjä ja osaan sillä joitain pieniä töitä tehdä. Yritin vielä korostaa, että tarkoitukseni oli vain tarjota apua ystävälleni, joka etsi markkinointi-alan ihmistä (graafinen suunnitteluhan ei sitä mielestäni täysin ole).

Noh… Tästähän alkoikin sitten kolmen viikon työhelvetti. En ymmärtänyt yhtään mitä ”asiakkaani” halusi ja tein joka ikinen päivä työn uudestaan uusien ohjeiden kera koska minua neuvoivat eri ihmiset ja jokainen halusi jotain mitä toinen ei halunnut. Se oli todella rankkaa kaiken tämän muun keskellä. En oikein ollut itsekään tyytyväinen työhöni, mutta asiakas sanoi laittavansa sen painoon, koska sillä oli yhtäkkiä niin kova kiire. Sanoin selvä ja laitoin laskun lopullisen työn mukana.

Laskun eräpäivä tuli ja meni ja laitoin ystävälleni viestiä, että tarkistaisiko hän asian tai muistuttaisi tilitoimistoaan. Vastaukseksi sain aivan järkyttävän ”emme pitäneetkään työstäsi, joten käytimme toista toimistoa, emmekä maksa laskua.” Pysähdyin hetkeksi. Voiko tämä olla totta? Voiko ystävälläni olla näin naurettava ammattietiikka, että tehdystä työstä ei makseta? Ei mielestäni ole minun asiani, jos työtäni ei käytetä, mutta se, että olen siihen kolme viikkoa laittanut joka ilta hyvää hyvyyttäni on todella surkuhupaisaa.

En siis ole tästä palkkaa saanut, enkä ilmeisesti tule saamaan. Mitä mieltä olette? Kumpi teki väärin?

6 vastausta artikkeliin “TYÖ, JOSTA JÄI P*SKAN MAKU SUUHUN”

 1. Minä voin hyvin samaistua sinun kokemukseen. Tein työtä, josta en oikeastaan saanutkaan mitään. Meni 5-6kk tähän. Harmi, että näin käy. Sinä et tehnyt väärin vaan toinen osapuoli.

  1. Huhhuh, onneksi mulla ei mennyt kauemmin, tämä kolme viikkoa oli mulle jo järkyn ahdistavaa aikaa.

 2. Heippa, olipa tylsä juttu tuo maksamaton homma, ei noin tehdä ?!
  Sulla on upeita kuvia, ihania stailauksia ym. Oli tosi kiva nähdä tänään!!

 3. Yleisesti ottaen B2B puolella toimeksiannot maksetaan mukisematta jos sen eteen on joku tehnyt työtä. Siksi ystäväsi ammattietiikka on vähintäänkin epäilyttävä (ellei koko firman?).
  Näitä hyväksi käyttäjiä tulee välillä vastaan valitettavasti ja siksi muutama asia on hyvä sopia ennen kuin aloittaa projektia tekemään.

  1. Kertaat toimeksiannon sähköpostilla ja esität siitä tarjouksen (tai arvio työtuntimäärästä/€). Tähän sähköpostiin pitää saada selkeästi tarjouksen hyväskymiseksi viittaava vastaus. Tästä asiakas ei voi enää perääntyä kun tulee maksuaika (ellei halua käsitellä asiaa raastuvassa).

  2. Kun projekti alkaa kannattaa pyytää asiakasta määrittelemään heidän organisaation sisältä yksi henkilö joka kokoa kommentit ja toimittaa ne sinulle. Näin vältytään projektin ’vispaamiselta’ edes takaisin. Tässä pätee aika hyvin sanonta ”Mitä useampi kokki, sitä huononmpi keitto”

  Toivottavasti vinkeistä on sinulle jotain hyötyä 😉
  terveisin, mainostoimisto projektipäällikkö

  1. Olisi pitänyt tehdä kirjallinen sopimus eli ihan rookie mistaken tein kun ystävän kanssa lähdin hommiin ilman sopparia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *